back to top

Swatch

Biel, Zwitserland

Bij het ontwerpen van het nieuwe hoofdkantoor voor de Zwitserse horlogefabrikant Swatch creëerde de Japanse architect Shigeru Ban een schijnbaar eindeloze honingraatstructuur uit hout van lokale oorsprong. Shigeru Ban: 'Dit was mijn meest speelse project tot nu toe. Het brengt de speelse en kleurrijke eigenheid van Swatch helemaal tot uiting.'

Het interieur werd ontwikkeld om de identiteit van het merk Swatch duidelijk te weerspiegelen. Vitra werd dankzij zijn aanbod aan producten met een ingetogen esthetiek en een discreet design - zelfs bij de levendige kleurvarianten - geselecteerd als leverancier van de meubels. De bewezen duurzaamheid van de producten ligt volledig in lijn met de duurzaamheidsfilosofie van Swatch. Zo werden de opvallende gele dossierkasten van USM, die in de oude vestiging gebruikt werden, meeverhuisd naar de nieuwe kantoren.

Swatch was verantwoordelijk voor de interieurplanning en creëerde een trapsgewijze lay-out die Vitra transformeerde tot een dynamisch kantoorlandschap met cafetaria, vergaderzalen, directiekamer, werkruimte, executive office, lounge en project- en workshopruimte. De landschapskantoren met balkons die een mooi uitzicht bieden, creëren een gevoel van ruimtelijkheid en zorgen ervoor dat zowel individuele werknemers als teams efficiënter met elkaar kunnen communiceren.
Architectuur
Shigeru Ban Architects, Tokyo
Binnenhuisarchitectuur
Shigeru Ban Architects, Tokyo & Vitra
Fotograaf
Eduardo Perez
Productoverzicht