Terug naar boven

PwC Experience Center

Zürich, Zwitserland

alt
Hoe creëer je een kantooromgeving die maximale flexibiliteit mogelijk maakt? In 2017 vroeg PwC Switzerland de gelauwerde Zwitserse architect en ontwerper Stephan Hürlemann om samen met hen een kantoorsysteem te ontwikkelen voor hun nieuwe Experience Center in Zürich met flexibiliteit als hoogste prioriteit. Hürlemann was zich meteen bewust van de bredere implicaties van hun verzoek: voor het project was niets minder dan een nieuwe benadering van open landschapsarchitectuur nodig.
  • Binnenhuisarchitectuur
    Stephan Hürlemann
  • Fotograaf
    Eduardo Perez
“De uitdaging waarmee PwC Switzerland werd geconfronteerd, is hoogstwaarschijnlijk een uitdaging die veel andere bedrijven in de nabije toekomst zullen moeten aanpakken, en die essentieel zou kunnen zijn voor de toekomst van de kantoorinrichting. Vandaag kan geen enkel bedrijf duidelijk voorspellen waar het over twee jaar zal staan. Op basis hiervan hebben we de opdracht aangenomen met als doel samen met de deskundigen van PwC's Experience Center een kantoorsysteem te ontwikkelen dat het probleem van flexibiliteit of veranderlijkheid met succes aanpakt.”
S. Hürlemann

De inspanningen van Hürlemann resulteerden in een op maat gemaakte, flexibele werkomgeving die hij het ‘Dancing Office’ noemde, met een systeem van mobiele wandelementen, de ‘Dancing Walls’. Vitra was geïntrigeerd door het concept en besloot de prototypes te ontwikkelen. De Dancing Walls zijn nu volledig ontwikkeld voor PwC Switzerland en werden zowel door de klant als in designkringen bejubeld.

PwC Switzerland ging akkoord met het idee van Hürlemann om een open kantoorlandschap te ontwikkelen dat flexibel kan inspelen op groei en structurele veranderingen. Om hun positie in de ‘war for talent’ in Zürich te versterken, waar heel wat topspecialisten op het vlak van IT, marketingexperts en ontwerpers worden aangeworven door technologische reuzen zoals Google en Microsoft, was de tweede vereiste van het bedrijf dat de nieuwe kantooromgeving aantrekkelijk en geschikt genoeg moest zijn om meer van deze felbegeerde jonge creatievelingen binnen te halen, die niet willen onderhandelen over het evenwicht tussen werk en privé en de digitale levensstijl.

“We zijn geen taakbeheerders meer; we maken deel uit van een choreografie die teamwerk heet.”

Zo ontstond de gelijkenis met dansen die als inspiratie diende voor de naam van het innovatieve wand- en meubelsysteem dat het centrale element vormt van het nieuwe kantoorontwerp.

Met een oppervlakte van 1 500m² beslaat PwC’s Experience Center twee verdiepingen in een kantoorgebouw in de wijk Enge in Zürich. In plaats van een traditionele receptie is er een koffiebar die als ontmoetingszone dient en zowel medewerkers als bezoekers uitnodigt om even bij te tanken, te ontspannen en bij te praten. Aangezien het Experience Center papierloos werkt, zijn er geen vaste rekken in het kantoor om de grote open ruimte te structureren. De enige structurele elementen zijn enkele kleinere ruimtes die afgesloten zijn door glazen wanden en discrete vergaderingen mogelijk maakt. Hürlemann moest dus een systeem ontwerpen waarmee structuur kon worden gecreëerd, maar dat tegelijkertijd flexibel genoeg was om hele zones een nieuwe functie te kunnen geven. Naast de structuur en flexibiliteit stelde het open karakter van het kantoor ook uitdagingen op het vlak van akoestiek. Dit probleem werd gedeeltelijk opgelost door geluidswerende gordijnen die kunnen worden gebruikt om het kantoor in verschillende ruimtes op te delen, en door het plaatsen van meerdere telefooncabines die gemakkelijk kunnen worden verplaatst met behulp van pompwagens, om telefoongesprekken waar privacy voor nodig is te vergemakkelijken. Afgezien daarvan koos de architect ervoor om verder geen gesloten ruimtes meer te creëren, in plaats daarvan besloot hij een mobiel wandsysteem in te zetten waardoor ruimtes op allerlei manieren gebruikt kunnen worden.

Hürlemann is erin geslaagd aan al deze vereisten te voldoen door een systeem met erg beweeglijke wandelementen te creëren die in de eerste plaats functioneren als mobiele scheidingswanden. Elke wand is makkelijk te verplaatsen, maar toch zwaar genoeg om stabiliteit te verzekeren en bestaat uit een massief houten onderstel op wielen met een gemonteerd metalen frame dat met verschillende modules uitgerust kan worden. Hieronder vallen whiteboards en akoestische panelen die ook als prikbord gebruikt kunnen worden. Beide kunnen op elk moment verwijderd worden en aan rails op de bestaande kantoormuren gehangen worden. Andere modules bestaan uit opbergruimtes, monitorwanden met kabelgoten, garderobes en zelfs wanden met planten.

Ontdek het complete verhaal