Tip Ton

Edward Barber & Jay Osgerby, 2011


Tip Ton defines a whole new chair typology: the solid plastic chair with forward-tilt action. Its name refers to the dual sitting positions provided by the chair – from a normal position, Tip Ton can be tilted forward a few degrees where the chair then stays in place. The forward-tilt position, until now the preserve of mechanical office chairs, straightens the pelvis and spine and thus improves circulation to the abdominal and back muscles.

In a 2010 study, ETH Zurich – one of the world’s leading universities of applied sciences – investigated the health benefits of a forward-leaning sitting position. The results confirm increased muscle activity in the abdominal and back areas, which boosts the supply of oxygen to the body. Tip Ton makes all of this possible for the first time ever in the form of an economical and robust plastic chair, thereby opening up many new areas of use.

Tip Ton is made of polypropylene and manufactured from a single mould without any mechanical components. This makes the chair extremely durable and 100% recyclable. Tip Ton can be stacked up to four chairs high and comes in eight different colours.

Plastic chair (8)
  •  04 white
    04 white
  •  23 ice grey
    23 ice grey
  •  34 mustard
    34 mustard
  •  37 glacier blue
    37 glacier blue
  •  51 cactus
    51 cactus
  •  36 earth grey
    36 earth grey
  •  01 basic dark
    01 basic dark
  •  03 red (poppy red)
    03 red (poppy red)
Material description
  • Backrest, seat, base: polypropylene.
  • Glides: polyethylene.
  • Stacking: Tip Ton can be stacked up to 4 chairs high on the floor, up to 15 on a stacking trolley. A stacking trolley is separately available.
  • Outdoor use: the colours earth grey, ice grey, glacier blue, basic dark and white are suitable for outdoor use.
  • Note: special additives retard the fading of colours due to UV radiation. However, if the chair is exposed to sunlight for prolonged periods, the colour may change over time. We recommend limited exposure to sunlight.
Products of the family
This product was designed by
Edward Barber & Jay Osgerby
Edward Barber and Jay Osgerby studied architecture as fellow students at the Royal College of Art in London. Since that time, their collaborative work has probed the interface between industrial design, furniture design and architecture.
Learn more